Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

TMO'dan ekmek israfını önleme semineri

TMO

Ekmek israfını önleme kampanyası konusunda bilgi vermek üzere, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Bandırma Şube Müdürü İbrahim ağmil Marmara İlçesini ziyaret etti.

Ekmek israfını önleme kampanyası konusunda bilgi vermek üzere,  Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Bandırma Şube Müdürü İbrahim ağmil Marmara İlçesini ziyaret etti.         
Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından yürütülen, Ekmek İsrafını Önleme kampanyası çerçevesinde, T.M.O Bandırma Şube Müdürü İbrahim Ağmil Marmara ilçesinde seminer verdi.
Marmara Kaymakamı Yakup Güven, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Hüseyin Tuncu, Halk Eğitim Müdürü Hasan Güzelaydın ve beraberindeki protokol ile birlikte İlçe Kaymakamlığı tarafından düzenlenen Halk Eğitim Merkezi etkinliklerinde yer alındı.
Etkinliklerde Aşçılık Kursu Eğitimi sonunda bayat ekmeklerden yapılan tatlı çeşitleri tören sırasında halka sunuldu.
Marmara İlçesi Halk Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen sergi ve aşçılık kursundan sonra yapılan ödül töreninde Protokol, katılımcılar ve halka Toprak Mahsulleri Ofisi Bandırma Şube Müdürü, İbrahim Ağmil Ekmek İsrafını Önleme hakkında şunları söyledi: ‘‘Ekmek israfının, israftan kaynaklanan ekonomik kayıpların önüne geçilmesi ve tam buğday ekmeği tüketiminin yaygınlaştırılması konularında T.M.O nun yaptırdığı araştırmaya göre israfın ana nedenleri şöyle sıralanmaktadır; Ekmeğin evlere ve kurumlara ihtiyaçtan fazla alınması, ekmeğin doğru yöntemlerle muhafaza edilmemesi, yemekhanelerde sıklıkla tercih edilen rol ekmeğin üstü açık veya ambalajsız olarak sunulması, toplu yemek yenen yerlerde verilen ekmeklerin yeterince küçük boyutta olmaması ve kısmen tüketilerek artan kısmın israf edilmesi, bayat ekmeklerin değerlendirilme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olunmaması, fırınlarda satılabileceğinden daha fazla üretim yapılması, kurumlarda yemek yiyen kişilerin yiyebileceklerinden daha fazla ekmeği sofraya almaları veya kendilerine ihtiyaçlarından fazla ekmek servis edilmesi, fırınların ekmek iadesi almaları ekmek israfının ana nedenleri arasında sayılmaktadır.”
Bizim kültürümüzde israfın hoş karşılanmadığı ve dinimizde de haram kılındığı unutulmayarak, ekmek tüketimi konusunda çok daha hassas davranmamız gerektiğine dikkat çeken TMO Bandırma Şube Müdürü İbrahim Ağmil, Ekmeği alın teri ve veli nimet sayan, ekmeğini her zaman taştan çıkarmayı bilen, ömür boyu ekmek kavgası veren bir kültürün mensupları olarak herkesin, ekmek tüketiminde daha duyarlı olması gerektiğini, ihtiyaçtan fazla ekmek alınmaması, artan ekmeklerimizi çöpe atmak yerine, kızartma, tatlı vs. gibi değerlendirmeleri konusunda halkımızın daha hassasiyet göstereceğinden emin olduklarını ve kampanyadan kısa zamanda iyi sonuçlar aldıklarını” belirtti.
17 Ocak 2013 tarihinde başlatılan Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası'nın bir yıllık etkilerine yönelik araştırmanın sonuçlarını açıklayan Ağmil, "Kampanyayla birlikte 2012 yılında 5 milyon 950 bin adet olan günlük ekmek israfı % 18 azalışla 4 milyon 900 bin adede düştü. Böylece günlük 1 milyon 50 bin, yıllık 384 milyon ekmek israf edilmekten kurtarıldı. Ekmek tüketiminden sağlanan 2,5 milyar liraya, çöpe atılmaktan kurtarılan 300 milyon lira eklendiğinde 2 milyar 800 milyon lira tasarruf sağlandı. Ekmek israfını önleme kampanyasının milli ekonomiye 1 yıllık katkısı 2,8 milyar lira olup, bir dilimden ne olur? demeyin ekmeğinizi israf etmeyin” diyerek sözlerine ekledi.
Marmara Kaymakamı Yakup Güven, ekmek israfının önlenmesinin ülkemiz açısından çok önemli olduğunu söyledi.
İsrafın sadece ekmekte değil birçok alanda tüm israfların önüne geçilmesinin mümkün olmasa bile bunun en aza indirilerek ülke ekonomisine kazandırılması gerektiğini vurgulayan Güven, bu konuda üzerlerine düşen tüm görevi yerine getireceklerini ve kampanyayı desteklediklerini açıkladı.
Tören sonunda kursiyerlere plaketleri verildi.
Haber Merkezi


Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı